top of page

5 храни, които да избягвате преди тренировка

Естествено е с всяка следваща тренировка да целите подобряване на постиженията си от предходната. Хранителният ви режим определя до голяма степен дали ще спортувате с тонус и енергия или ще полагате свръхусилия да издържите до края на тренировката.

Определено не бива да сте физически активни на празен стомах, но последното ви хранене трябва да е най-късно час преди старта на тренировката. Добрата новина е, че допустимите храни са повече от забранените, но гледайте на всяка цена да избягвате следните:


Пица, паста и пържени храни: ППП

Ако едва успявате да вместите тренировката в забързаното си ежедневие, възможността за обяд на път към фитнеса или парка може сериозно да ви изкуши. В никакъв случай обаче не посягайте към сандвич с панирано пиле и картофки, защото вместо да се заредите с енергия, богатата на мазнини „бърза храна“ ще предизвика у вас усещане за умора, а твърде вероятно и стомашен дискомфорт. Освен това пържената храна е пълна с трансмазнини, които са доказано вредни за здравето. Проблемът с пицата и спагетите не идва чак толкова от тестото (освен ако страдате от непоносимост към глутен), колкото от добавките и сосовете. Повечето рецепти съдържат изобилие от съставки, които не се съчетават добре и може да предизвикат стомашни киселини, подуване или газове.


Богати на влакнини храни (зърнени закуски, пълнозърнест хляб, зелена салата, броколи, карфиол, фасул и др.)

Въпреки че изброените храни допринасят за добро чревно здраве, техният прием преди тренировка не се препоръчва, защото са трудносмилаеми. Така вместо да снабдява мускулите ви с кислород, аминокиселини и захар, кръвта ще се насочи към стомаха, за да подпомогне храносмилателния процес. Общото правило е, че за да изисквате добро представяне от тялото си, е необходимо да му осигурите физически комфорт поне в минимална степен. Освен това се оказва, че няма кой знае колко полза от салата преди спорт, защото тя не може да ви осигури необходимите за повишеното натоварване въглехидрати. Ако се чудите с какво да замените пълнозърнестия хляб, отговорът е – с бял. Простите въглехидрати, които се съдържат в обикновения бял хляб ще ви снабдят с готова за усвояване по време на тренировката енергия.


Газирани напитки

Мехурчетата в газираните напитки не само раздуват корема и причиняват газове, но може да предизвикат крампи и стомашни болки. В никакъв случай не ги използвайте като заместител на вода или подсладени негазирани спортни напитки, които са добър източник на енергия в случай, че изчерпите преждевременно запасите си. От диетологична гледна точка, газираните напитки повишават киселиността в организма и по този начин създават предпоставки за редица заболявания. Целта ви трябва да е постигане на добро алкално-киселинно равновесие, така че най-добре да ги изключите напълно.


Богати на мазнини храни (ядки, сирена, авокадо и др.)

Много хора считат ядките за суперхрана, но е добре да знаете, че те съдържат главно мазнини. Съветваме да ги избягвате преди тренировка, тъй като мазнините, също като влакнините, се усвояват по-бавно и мобилизират ресурсите на организма ви единствено за нуждите на храносмилането. Експерти дори препоръчват приемът на богата на мазнини храна да е шест до осем часа преди физическо натоварване.


Протеинови блокчета

Повечето протеинови блокчета, които се предлагат на пазара, са завоалирани като здравословни десерти, но всъщност не се различават особено от обикновените сладкиши. Те съдържат много калории и почти никакви въглехидрати. А тъкмо те са ви необходими преди тренировката, в противен случай тялото ви ще посегне към запасите на мускулите, за да си осигури енергия. Това от своя страна ще повлияе отрицателно върху трупането на мускулна маса. Ако все пак държите на протеиновото блокче, пробвайте такива с ниско съдържание на влакнини и с три до пет пъти повече въглехидрати, отколкото протеин. Белтъчините поддържат мускулите във форма, подпомагат растежа им и предотвратяват увреждания на мускулните влакна. За оптимален ефект, яжте протеиновото блокче непосредствено след тренировка.


Макар че списъкът не е изчерпателен, съветите ни определено ще ви спестят разочарования и неприятни изненади.Последни публикации

Виж всички
bottom of page