top of page

Подценени спортни храни

Когато се заговори за спортен хранителен режим, в списъците с препоръки има както тривиални и леснодостъпни на нашия пазар храни, така и по-непознати, но също толкова ефективни и полезни алтернативи. Вече почти всеки, който се интересува от здравословно хранене, знае, че яйцата и пуешкото месо са източници на белтъчини, бобовите растения – на въглехидрати, а зехтинът – на здравословни растителни мазнини.

Напоследък все повече активно спортуващи обръщат внимание на разнообразието и търсят подходящи заместители на добре познатите храни. Нещо повече – някои от тези спортни храни им носят допълнителни ползи, защото съдържат вещества, които осезаемо допринасят за по-добри спортни постижения. Нека да видим някои примери.


Сардини

Това определено не е типична за българския пазар риба, но пък е отлично решение, което не изисква времеемка подготовка, защото се предлага предимно в консервиран вид. Чудесен заместител е на пъстървата, треската и сьомгата що се отнася до осигуряване на хранителни вещества. Сардините са много богати на омега-3 мастни киселини, които подпомагат възстановяването на тялото след тренировка, а освен това са и добър източник на калций, участващ ефективно в работата на мускулите. Пица пеперони? А защо не пица със сардини?


Слънчогледови семки

Консумацията на слънчогледови семки ще ви осигури достатъчно белтъчини и ще ви снабди със селен и манган. Освен че имат важни свойства за спортистите, тъй като ограничават оксидативния стрес от повишеното физическо натоварване, тези минерали обуславят и здравословното функциониране на имунната система.


Гъби

Те са естествен източник на витамин D и човек не може да прекали с тях дори и в слънчеви дни. Приемът на витамин D има голямо значение както за здравината на костната система, така и за имунитета. Вместо да разчитате на обогатени с витамин D млечни продукти и други храни, пробвайте да си го набавите в естествен вид чрез гъбите.



Супа

Не всеки разполага с време за приготвяне на супа, но големите магазини за хранителни стоки предлагат немалък избор от консервирани варианти. Така спортуващите може да си набавят фасул, леща и други зеленчуци, които иначе не биха били част от дневното им меню. Много пресни плодове и зеленчуци губят ценни свойства при термична обработка – за разлика от доматите обаче. Варените или стерилизирани домати са с по-висока хранителна стойност, защото в тях има повишено съдържание на ликопен – мощен антиоксидант, който спомага за добро сърдечно-съдово здраве. Така че доматената сума винаги е добър избор, а гаспачо можете да си направите супер лесно като пасирате съдържанието на една доматена консерва и поръсите с малко пресни подправки и нарязани на дребно зеленчуци по избор. Ако тренирате през летните горещини или се потите обилно, може да опитате и обогатените с натрий консервирани супи.


Диня

Тя съдържа много витамин А и С, както и важния антиоксидант ликопен, който обикновено свързваме с доматите. Динята е отлично средство за поддържане на организма хидратиран, защото съдържа около 92% вода. Наред с това, тя е източник на манган, селен, витамин B6 и пантотенова киселина.


Яйца

Противно на твърденията, че са вредни, защото в тях има много холестерол, яйцата всъщност са ценен източник на белтъчини и холин, който е от ключово значение за развитието на мозъка, както и за ученето и запаметяването. За предпочитане е да ги ядете в чист вид – сварени или пържени. Ако холестеролът все пак ви тревожи, може да си спестите жълтъците и да си приготвите омлет само от белтък.


Топло какао (горещ шоколад)

Действа отлично като топла, възстановяваща напитка за след тренировка. Ако прибавите мляко или колаген, ще увеличите възстановяващия ефект, а ако използвате тъмно какао, може да разчитате на повишено антиоксидантно действие.


Хумус

Тази кремообразна паста се приготвя от нахут и може да бъде чудесен заместител на тахана или фъстъченото масло, ако искате да намалите калорийния прием, без да се лишавате от важни нутриенти. Може да придадете на този отличен източник на влакнини и здравословни мазнини различен вкус, като добавите ароматни съставки и подправки към основата. Тайната на добрия хумус е в добавената лъжица гърто кисело мляко, което освен че прави консистенцията по кремообразна, добавя още малко протеини.


Туршия

Освен че се комбинират много добре с почти всякакви ястия, киселите зеленчуци не ви натоварват с допълнителни мазнини или калории. Те стимулират апетита и осигуряват витамини А и К, които са полезни за костите и зрението. Изследвания сочат, че честотата на мускулните крампи може да намалее при консумация на туршия, което вероятно се дължи на съчетанието между сол и оцет.


Картофи

Ако се чудите защо ги препоръчваме предвид заклеймяването на пържените картофи и чипса, отговорът е – защото картофите доставят на организма важни вещества (например манган) и са много богати на фитохимикали, които имат мощни антиракови и антиоксидантни свойства. Препоръката е да се консумират печени и по възможност без или със съвсем малко мазнина.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page