top of page

Защо атлетите имат нужда от захар и сол

Години наред са ни повтаряли, че празните калории, съдържащи се в бонбоните и газираните напитки, са коренът на всяко зло. Как храните с високо съдържание на захар неимоверно водят до затлъстяването и появата на диабет. И в един прекрасен ден се натъкваме на следната гледка: любимият ни спортист протяга ръка и си взима гумено мече от пакетчето на детенцето си.

Вярвате или не, има основателни причини за похапването на един-два желирани бонбона. Атлетите имат нужда от малки количества захар и сол. Тези вещества им помагат по-бързо да се възстановят след тренировка, Освен това те намалят риска от появата на спазми спомагат за подобряването на спортните резултати.


Как захарта може да подпомогне възстановяването

За хората, които имат проблеми с регулирането на нивата на кръвната захар, като например тези с диабет или преддиабетно състояние, приемът на прекалено количество захар може да бъде опасно. И все пак за спортистите захарта е хранително вещество, което се използва стратегически, за да се подобри представянето и възстановяването след тренировки и състезания.

Ако спортувате 60 или повече минути, приемът на храни и/или напитки, съдържащи захар под различни форми - включително сушени плодове, банани, протеинови блокчета, гелове и спортни напитки - може да подобри резултатите. Общата препоръка е 30 грама въглехидрати на час.

Проучвания на Австралийския институт по спорта показват, че храните, богати на сложни въглехидрати, които се появяват в кръвта за по-дълго време, са по-малко ефективни от храните с високо съдържание на захар (т. нар. бързо изгарящи въглехидрати) при възстановяването на нивата на гликоген. За атлетите, които тренират повече от час, консумацията на храни с високо съдържание на захар в рамките на 30 минути след тренировката е по-ефективна от консумацията на сложни въглехидрати.


Диетологът няма непременно да каже на спортиста, че трябва да започне да яде бонбони при всяка тежка физическа активност, но включването на храни с високо съдържание на захар по време и след тежка тренировка с продължителност един час или повече може да помогне за подобряване на представянето и възстановяването.


Сол: Защо атлетите имат нужда от нея след тренировки?

Солта играе жизненоважна роля в организма ни. Тя съдейства за регулиране на мускулните схващания и за балансиране на течностите в организма. Освен това спомага за подобряване функцията на сърцето.


Всеки редовен посетител на фитнес залата познава добре соления вкус на потта след добра и интензивна тренировка. Вероятно сте наясно, че по време на усилена физическа активност, тялото губи сол, като по този начин се охлажда. Ето как треньорите обяснят защо ниските нива на сол в организма се отразят на тренировката на всеки атлет

  • Натрият не само може да помогне за подобряване на резултатите, ако се консумира по време на тренировка, но и за възстановяването на спортистите. Това е така, защото той спомага за заместване на течностите, загубени по време на тренировка.

  • Много атлети пият големи количества вода по време и след тренировка и смятат, че са хидратирани. Но без натрий организмът не задържа водата, защото тялото я изхвърля с потта. В горещи дни или дори когато носите топли дрехи в студен ден, натрият е необходимост в допълнение към водата по време на и след тренировка. Подробна информация защо спортистите имат необходимост от приема на натрий може да прочетете в тази статия.

Можете да замените натрия или като ядете солени храни (и пиете вода, за да замените изгубените течности), или като приемате напитки, като например спортни напитки, които съдържат натрий. След тренировка е подходящо време да включите солени храни - здравословни пълнозърнести крекери или ядки.


Ако тренирате повече от 60 минути и се потите, приемът на електролити (включително натрий, чийто основен източник е солта) по време на тренировка подобрява резултатите и възстановяването. Потенето е от ключово значение - то отличава атлетите от неактивните хора и увеличава нуждите им от натрий.


Натрият не само може да помогне за подобряване на резултатите, ако се консумира по време на тренировка, но и за възстановяване, тъй като помага за заместване на течностите, загубени по време на тренировка.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page